( ISSN 2738-5760 )

Kultura

Foto: Danuška Hauptman Foto: Danuška Hauptman

Na Tednu nakita razstavljata tudi dve Bistričanki

Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec in konceptualna trgovina D.tajl Concept Store sta od četrtka, 11., do petka 19. maja v Muzeju Slovenj Gradec, v okviru Slovenskega tedna nakita, pripravila občasno razstavo Tradicija in trajnost v nakitu. Na razstavi sta se vsaka s svojim nakitom iz aluminija predstavljali tudi dve Bistričanki – Vesna Plavec in Danuška Hauptman.

Slovenski teden nakita je namenjen oblikovalcem sodobnega nakita, ki so v svojem ustvarjanju velikokrat prezrti. Letošnja tema je bila sodobna alkimija – umetnost preoblikovanja in je razdeljena na tri dele: preteklost, sedanjost in prihodnost. Razstave in spremljevalne dogodke so gostili v Ljubljani, Mariboru, Izoli, Radovljici, Slovenj Gradcu, osrednja razstava pa je bila v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani. Na razstavi v Koroškem pokrajinskem muzeju, kjer sta razstavljali Vesna Plavec in Danuška Hauptman, so izbrani kosi nakita iz muzejskih zbirk stopali v dialog z nakitom sodobnih oblikovalcev, ki svoj navdih iščejo v tradiciji in stremijo k trajnosti. Zato je tam našel svoj prostor tudi nakit, ki ga ustvarjata Bistričanki iz odpadnega aluminija, ki je v bistriškem Impolu pridelujejo že skoraj 200 let. Obe ustvarjata tako rekoč že celo življenje, zato  sta bili izredno navdušeni, da je komisija izbrala njun nakit, saj ga resnično ustvarjata iz srca.

Vesna Plavec nakit ustvarja na tradicionalen način

vesnaplavecNakit, ki ga izdeluje Vesna Plavec pod imenom Avantgard metalli, se bolj spogleduje s tradicionalnim izdelovanjem nakita. Njen prepoznavni stil je preplet starodavnih kovaških in zlatarskih tehnik, uporaba tradicionalnih starinskih ročnih orodij, nakit je surovo obdelan in sledi filozofiji trajnostnega, ekološkega in etičnega gibanja. »Vesela sem, da sem spoznala Slovenski teden nakita. Običajno ne spremljam modnih trendov, zelo redko mi kaj zares ogreje srce. Z leti vse bolj cenim kreativna ročna dela in mi je v čast delati na tem področju. S sodelovanjem sem ugotovila, da premalo vemo koliko čudovitih oblikovalcev, umetnikov in rokodelcev na področju nakita se skriva pri nas v Sloveniji. Božansko,« ugotavlja Vesna. »Avantgard metalli je nakit za žensko, ki zbira edinstvene, drzne, brezčasne kose nakita z globokim sporočilom. Rada pokaže, da je cool, neodvisna, močna, da ceni umetnost in kreativnost, ljubi, skrbi za naravo, življenje živi iskreno in strastno. Duh sodobne urbane bojevnice, epsko brezčasen, ponovno rojen, nesmrten,« razloži filozofijo svojega nakita Vesna Plavec.

 

Vesna Plavec je tudi ustanoviteljica Zadruge Avantgard metalli v sektorju socialne ekonomije z družbeno inovativnimi produkti in storitvami ustvarja sodobne rokodelske in umetniške izdelke višjega cenovnega razreda. »Srebrna nit« je ponovna uporaba industrijskega aluminija. Z dodajanjem vrednosti odpadnim materialom in spodbujanjem lokalne kulturne dediščine ohranja čistejše okolje, ozavešča o pomembnosti ponovne uporabe, povečuje prepoznavnost rokodelskih in umetniških izdelkov.

Za svoje delo je Vesna prejela že številne nagrade

-Od rok do oblike, sodobno oblikovanja na podlagi kulturne dediščine

-EX TEMPORE PTUJ, mednarodna likovna razstava

-Spominek projekta Živa coprnija, Programa sodelovanja INTERREG V-A- Slovenija-Hrvaška

-Spominek projekta INSPIRACIJA, Programa sodelovanja INTERREG V-A Slovenija-Hrvaška

-Certifikat kolektivne blagovne znamke Naše najboljše

-Zadruga AVANTGARD METALLI je prejela naziv Naj inovativno socialno podjetje projekta SocioLab

VulkanaArt pooseblja ustvarjalnost Danuške Hauptman

Danuska VulcanaArt1VulcanaArt je izrazito sofisticiran ustvarjalni projekt, ki se je razvil iz življenjskega hobija. Danuška Hauptman navdih za svoje delo najde v dolgoletnih izkušnjah oblikovanja in ustvarjanja. Zadnjih nekaj let se je posvetila oblikovanju nakita iz aluminija. Njen nakit je izrazit, opazen, drzen in unikaten. S svojo umetniško vizijo nadgrajuje aluminij z vitražnim steklom, polimerno glino in kristalčki Swarovski. Vsak kos nakita je izdelan po trenutnem navdihu, hkrati pa je funkcionalen in brezčasen. Sledi orodja, ki so vidne na vsakem kosu, dodajajo vrednost ročne izdelave, kar poudarja unikatnost vsakega kosa. »Ponosna sem, da so moj nakit izbrali za razstavo ob Slovenskem tednu nakita. To je priznanje, ki mi veliko pomeni, saj se je začelo pojavljati tudi vse več kupcev in moje delo postaja bolj prepoznavno. Zame je izjemno pomembno, da sem bila prepoznana tudi med drugimi vrhunskimi oblikovalci nakita, saj mi to potrjuje, da sem uspela zgraditi svoj edinstven slog in izraz. Veseli me, da lahko strankam ponudim izdelke, ki so nekaj posebnega in jim prinašajo neprecenljivo izkušnjo nošenja. To priznanje mi daje še več motivacije za nadaljnje ustvarjanje in raziskovanje na področju nakita. Hvaležna sem vsem kupcem, ki so mi izkazali zaupanje, in drugim oblikovalcem nakita, ki so prepoznali moje delo. Skupaj ustvarjamo umetnost in dvigujemo raven estetike v svetu nakita

Danuško poznamo kot ustvarjalko, ki eksperimentira za različnimi materiali, a je trenutno v ospredju njenega ustvarjanja aluminij. »Privlači me mehka kovina srebrno-bele barve, ki ima številne prednosti, kot so lahkotnost, nestrupenost, odpornost proti koroziji in možnost recikliranja. Aluminij je kvaliteten material, ki je izjemno lahek in nealergen, hkrati pa omogoča oblikovanje v različne unikatne oblike. To pomeni, da njen nakit ohranja svoj prvoten videz tudi po dolgotrajni uporabi,« razlaga Danuška in poudarja, da je proces ustvarjanja z aluminijem precej umazan in zahteven, poln rezanja, upogibanja, žarjenja, žaganja, brušenja in drugih postopkov. V njenem delovnem prostoru se kaos različnih orodij prepleta z ustvarjalno vnemo in novimi idejami. Med ustvarjanjem z različnimi orodji, kot so kladivo, nakovalo, žaga ter električna orodja za brušenje in poliranje, se rojevajo edinstveni kosi nakita.

Njeni unikatni kosi nakita so odsev izjemne predanosti in izraz njene ustvarjalne vizije. Ponujajo neponovljive, nosljive kose nakita, umetniške vrednosti ter hkrati navdušujejo tiste, ki cenijo kakovost, izvirnost in ročno izdelavo.

Natalija Sinkovič

  • May 16, 2023
Last modified on Wednesday, 24 May 2023 12:37
Rate this item
(1 Vote)

Vreme

 
Zvočni posnetek napovedi

komunala

Koledar prireditev

Mon Tue Wed Thu Fri Sat Sun
3
4
5
12
25
26
31

 Red Simple Travel Blog Banner 1170 200 pik 1170 702 pik

 OSMRTNIC1 13

Poišči